Activități

2019

Transilvania Leaders sustine campania Walking Month: "Fiecare pas e o faptă bună."
În Colecția Istorie contemporană (coordonată de Prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș) a apărut volumul „Leadership academic clujean (1919-2019)”. Proiect editorial dedicat Universității clujene la o sută de ani de la înființare, apărut sub egida Fundației Transilvania Leaders.
FUNDAŢIA TRANSILVANIA LEADERS sprijină financiar Parohia Ortodoxă Romana „Sfanta Treime” din Cluj Napoca, prima biserică românească din Cluj (1795), la constructia și dotarea cladirii parohiale, Cantina socială “Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de Oaspeți „Sfântul Ilie”.
Asociația Județeană a Pensionarilor Cluj, Fundația Transilvania Leaders, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului „Excelsior România. Drumul spre Marea Unire (străbătut emoțional de membrii Asociației noastre)”.
Fundația Transilvania Leaders alaturi de Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, sunt parteneri în organizarea şi susţinerea Festivalului Internațional de Muzică Contemporană „Cluj Modern”, ediția a 13-a, 2019. Manifestare dedicată aniversării a 100 de ani de la înființarea Academiei de Muzică Clujene.
Membrii fondatori ai Fundației Transilvania Leaders – personalități reprezentative ale intelectualității transilvănene, universitari și oameni de afaceri - au decis să se implice activ în promovarea valorilor Clujului, ale Transilvaniei și întregului spațiu românesc.
Fundația, prin clubul foștilor Rectori, elita lumii academice clujene, cu sprijinul financiar al membrilor Clubului Oamenilor de Afaceri, parte integrantă a Fundației Transilvania Leaders.
Zilele Academice Clujene 2019 reprezinta un eveniment cultural si academic de elita, cel mai important de acest gen pe care Academia Română, ca for superior de cultura al tarii, il organizeaza anual in Transilvania.
Acest eveniment are o traditie de 70 de ani, a fost inaugurat in anul 1950, iar de atunci si pana acum el a reusit sa aduca la Cluj, in mod constant, nume consacrate din cercetarea de performanta atat din tara, cat si din strainatate.

2018

Fundatia Transilvania Leaders a fost partener al Societății Romane de Neurochirurgie la următoarele Manifestări Științifice:
 • Al 42 -lea Congres SRN cu participare Internațională, Cluj-Napoca 2016
 • Al 4 -lea Masterclass de Neurochirurgie pentru studenți și tineri neurochirurgi, 2016
 • A 20-a ediție a Cursului Româno-German de Neurochirurgie, 2016
 • Al 5-lea Masterclass de Neurochirurgie pentru studenți și tineri neurochirurgi, 2017
 • A 21-una ediție a Cursului Româno-German de Neurochirurgie, 2017
 • Al 43- lea Congres SRN cu participare Internațională, Cluj-Napoca 2017
 • Al 3-lea Congres al Societății Sud Est Europene de Neurochirurgie (SeENS) 2017, Cluj-Napoca
 • Al 6-lea Masterclass de Neurochirurgie pentru studenți și tineri neurochirurgi, 2018
 • Ediția a 22 a Cursului Româno-German de Neurochirurgie, 2018
 • Cursul World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS), 2018
 • Al 44-lea Congres SRN cu participare Internațională, Timișoara 2018
Sustinerea financiara a volumului aniversar „Marea Unire 1918 România Mare”, volum dedicat Centenarului, semnat de fostul negociator şef al României în relaţia cu UE, Vasile Puşcaş. „Autorul şi editorii volumului au dedicat cartea Generaţiei Marii Uniri deoarece au considerat că astăzi este nevoie de modele politice naţionale”, se arată în prefaţa cărţii.„Volumul Marea Unire 1918 România Mare. Acte şi documete propune o relatare a desăvârşirii procesului de constituire a statului naţional modern Român prin îmbinarea narativului interpretativ cu prezentarea de documente istorice care să reconstituie istoriografic faptele,atmosfera şi relevanţa deciziilor din 1918 (Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat al României) care au dus la ceea ce în epocă s-a numit România Mare”, arată directorul Editurii Studia, Nicu Dragoş.

Sprijinirea publicării volumului Principiile Chirurgiei Neurologice – Editori: Richard Ellenbogen, Laligam Sekhar, Neil Kitchen. - Ed. a 4-a coordonatorul. Ediției în limba română Ioan Ștefan Florian. - Bucureşti: Editura Hipocrate, 2018. Volumul, având 910 pagini, de o calitate științifică și educațională deosebită.

Sustinerea financiara pentru lucrarea "Iuliu Maniu vazut de romanii americani" de Vasile Puscas, proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri apărut sub egida Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. “Românii americani, adesea cu gândul la rădăcinile etnice și locurile lor de origine, au văzut în Iuliu Maniu întruchiparea celui mai curat și sincer patriotism, dragostea necondiționată față de Țară. La rândul lui, Maniu i-a privit pe românii americani ca pe niște căutători de drumuri noi care să ducă la prosperitate, democrație, civilizație înaintată”, susţine autorul.

Sustinerea financiara a Universitatii Tehnice pentru pentru oferirea de burse studentilor din anul I din anul universitar 2017-2018 de la Facultatea de Inginerie Electrica din Cluj Napoca

Sprijinirea financiara, alaturi de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a Episcopiei Românae Unite cu Roma Greco-Catolică din Oradea pentru refacere ca urmare a incendiului la Palatul Episcopal

Sprijinirea financiara a volumului „Augustin Buzura. Prozatorul sondărilor abisale” de Constantin Cubleșan. Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Fundației Culturale „Augustin Buzura” și Fundației Transilvania Leaders în Colecția Şcoala ardeleană de critică şi istorie literară.
Sustinerea financiara a unei eleve a Liceului de Coregrafie si Arta Dramatica "Octavian Strioia" din Cluj Napoca pentru a participa la cursuri internationale de balet clasic.

Sustinerea financiara a Parohiei Ortodoxe Romane “Schimbarea la Fata” cu ocazia sfintirii “Bisericii Schimbarea la Fata” din data de 18.08.2018. Sfințirea locașului de cult face parte din seria de evenimente dedicate sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire. Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei a oferit ctitorilor, ofi­cialităților și tuturor celor care s-au implicat în ridicarea bisericii, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie, cu prilejul Centenarului. Biserica „Schimbarea la Față” este ridicată în perimetrul vechii cetăți medievale a Clujului. Locașul de cult este un manifest spiritual, care arată că Ortodoxia poate fi modernă și, în același timp, să se inspire din tradiție. În spațiul interior, mozaicurile, realizate de pictorul și teologul iezuit Marko Ivan Rupnik, redau o sinteză teologică între canonul artei bizantine și canonul artei occidentale din primul mileniu de istorie a Bisericii creștine. Iconostasul, realizat în lemn de tei aurit, de artistul Silviu Oravitzan, ilustrează lumina spirituală care izvorăște din prezența și lucrarea lui Dumnezeu și pe care omul este chemat să o vadă. Biserica este construită într-un stil neobizantin, cu balcon la fațadă și coloane, fiind încadrată în ansamblul arhitectural istoric al orașului. Piatra de temelie a fost sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 1999, iar lucrările de construcție au fost încheiate în 2004, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sustinerea financiara a FUNDAŢIEI EUROPEANĂ TITULESCU pentru tipărirea volumul cartografic Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie, apărut la editura Institutului Cultural Român. O lucrare extrem de valoroasă și utilă în anul Centenarului Marii Uniri. Autori: Adrian Năstase, Ioan-Aurel Pop, Mihai Gribincea

Asocierea cu Societatea Romana de Televiziune prin Studioul Teritorial de Televiziune Cluj, in vederea organizarii, realizarii si transmiterii emisiunilor realizate in cadrul Caravanei “Servus Europa”. Proiectul şi-a propus să creeze o punte interculturală în Anul Centenarului Marii Uniri, aducând în atenţia publicului personalităţi din viaţa culturală, politică şi socială, oameni care duc mai departe identitatea şi tradiţiile noastre. Sustinerea financiara a cartii “Un parinte fondator al Romaniei Mari: Alexandru Vaida Voevod” de Prof. Univ. Dr. Maior Liviu. Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Fundaţiei Transilvania Leaders. Alexandru Vaida Voevod s‑a dedicat mai bine de o jumătate de secol naţiunii sale. Momentul de vârf al carierei lui, după cum singur o mărturisea, au fost anii 1918‑1921, care îl plasează printre făuritorii României Mari. Ceea ce s‑a petrecut înainte sau după această perioadă a fost politică şi speranţă, curaj şi dedicaţie pentru naţiune. Opţiunile sale, unele discutabile, sunt puse în umbră de realizarea, la 1 Decembrie 1918, a unităţii politice româneşti. Marea tranziţie, având ca punct de plecare România Mare, s‑a conturat, din păcate, mai mult în sfera politicului. În acelaşi timp, este adevărat, a fost scurtă, puţin peste două decenii. Ţara noastră pierde în 1940, rând pe rând, o parte din teritoriile recunoscute de Conferinţa de Pace de la Paris, iar cel de‑al Doilea Război Mondial, cu urmările sale, pune capăt procesului tranziţional democratic. Vaida a fost martorul trecerii românilor de la euforie la dezamăgirea de după 1945. Personalitatea lui Vaida Voevod, comparabilă cu oricare dintre contemporanii săi cehi, slovaci, sârbi, polonezi etc., se înscrie într‑o galerie a figurilor de factură istorico‑politică generată de complicatele probleme ale Europei Central‑Estice. Ambianţa începutului de secol XX a format un gen aparte de oameni politici, specifici aşa‑numitei Europe de Mijloc. (Liviu Maior)

Sustinerea financiara a Asociatiei Romana pentru Evalare si Strategie - ARES - pentru editarea revistei SINTEZA.
Sustinerea filmului ”Vertical”, avându-i ca protagoniști pe Vlad Căpușan și Zsolt Torok, care au realizat prima ascensiune românească în Patagonia, pe iconicul vârf Cerro Torre. Filmul este povestea unei extraordinare aventuri despre depășirea limitelor, atingerea înaltelor standarde de performanță, profesionalism, prietenie, curaj și demnitate umană.
Sprijinirea financiara a Societatii Filarmonica Transilvania in promovarea Festivalului International Toamna Muzicala Clujana editia 52, perioada 12 – 26 oct 2018, sustinut de Societatea Filarmonica Transilvania din Cluj Napoca. Toamna Muzicală Clujeană este cel mai important festival internaţional de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual „George Enescu”. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965 şi, cu o mică excepţie (un an de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii.
Sprijinirea Institutului Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuta” Cluj Napoca, in activitatea specifica, cu bunuri (Saltele Hypoalergenic si Televizoare LED).

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) este unul dintre cele mai importante institute medicale din România, cu zeci de mii de pacienţi care vin anual pentru a beneficia de servicii medicale preventive, curative şi paleative în domeniul oncologic.

Sustinerea FUNDAŢIEI EUROPEANĂ TITULESCU pentru tipărirea celui de-al doilea tiraj al atlasului cu hărți, Descriptio Bessarabiae, coordonat de Adrian Năstase, în care se găseşte un număr de 1200 de hărţi. Acestea sunt piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee de acest gen din lume. Prezentarea hărţilor în structura albumului respectă evoluţia istorică a realizărilor cartografice referitoare la spaţiul basarabean în aproape cinci secole de cartografie.

2017

Sustinerea financiara a Turneului Trans-Transilvania (Colinde Transilvane, Ansamblul de Muzica Traditionala Romaneasca "Icoane" dedicat Marii Uniri. ANSAMBLUL DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ ICOANE al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof.univ.dr. Ioan Bocşa.
Sustinerea financiara in organizarea concertului Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, care a avut loc la Musikverein - Viena, prestigioasa institutie muzicala care a gazduit concertul in Sala mare (Sala aurie), pe 30 noiembrie 2017, orele 19.30. Sala Aurie a Musikverein din Viena a găzdui pentru prima dată după 1961 o orchestră din România. Ȋn această celebră catedrală a muzicii mondiale au mai fost prezentate două concerte de Filarmonica din Bucureşti ȋn anii 1941 şi 1961. Renumitul Musikverein este tradiţionala sală de concerte din centrul Vienei, este una dintre cele mai frumoase şi cu cea mai bună acustică din ȋntreaga lume. De aici se transmite, ȋn ȋntreaga lume, Concertul de Anul Nou. Această renumită construcţie a armoniilor şi marilor concerte s-a ridicat ȋn urmă cu 150 de ani.

"Membrii şi susţinătorii Fundaţiei Transilvania Leaders din Cluj-Napoca sunt onoraţi să poată sprijini un eveniment major cultural-artistic în Viena, organizat de Ambasada României în Austria şi Institutul Cultural Român din Viena, dedicat Zilei Naţionale a României. Centenarul Marii Uniri se apropie, iar data de 1 decembrie 2017 marchează debutul anului aniversar ce consfinţeşte trecerea unui secol de la cea mai importantă realizare din istoria românilor - Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României. Omagiind Marea Unire la Viena aducem un omagiu şi Oraşului-Capitală care a fascinat dintotdeauna pe români, instituţiilor sale cultural-ştiinţifice unde o mare parte din elitele româneşti s-au format, exemplificând acest proces cu numele ilustru al lui Mihai Eminescu şi o pleiadă de medici, ingineri, profesori, scriitori care au impulsionat Generaţia Marii Uniri şi spre aplicarea reformelor socio-economice şi politice din România Mare, după Primul Război Mondial", a spus Marius Bojiţă. Sustinerea financiara a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania“ in organizarea Concertului dedicat Zilei Naţionale a României care a avut loc la Cluj Napoca în 26 noiembrie 2017, ora 19:00, în Sala Colegiului Academic, marcând debutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Filarmonica de Stat „Transilvania” si-a exprimat astfel respectul și recunoștința națiunii române pentru Generația care a înfăptuit Marea Unire și a încadrat România într-un proces european de dezvoltare și modernizare, după Primul Război Mondial.

2016

Sustinerea financiara a unui tinar medic rezident pentru acoperirea costurilor de cazare pentru stagiul de trei luni (01.04.2016-30.06.2016) in cadrul departamentului de neurologie interventionala din cadrul Institutului National de Neurochirurgie din Ungaria.
Sustinerea financiara a unor tineri medici rezidenti de a participa la cursul de neurochirurgie vasculara “Microvascular Hands On Workshop” din Atena, Grecia.

Sponsorizarea cheltuielilor de transport pentru 4 medici rezidenti, beneficiari a unei burse de o lună în spitalul Tiantan, Capital Medical University, Beijing, China. Sponsorizarea a doi tineri medici la Cursul de Microchirurgie vasculară, Vascular Microsurgical Hands-on Course , Atena.

2014

Susţinerea financiara in Organizarea de catre Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a primului festival de muzică blues din oraş. CLUJ BLUES FEST a propus două seri de muzică de calitate, cu formaţii din Ungaria, Bulgaria şi România, dar şi un workshop de tehnici vocale realizat de apreciată artista Aminda. Artiştii invitaţi la prima ediţie a Cluj Blues Fest au fost Rareş Totu’s Midnight Sun (România), Vasko the Patch and Poduene Blues Band (Bulgaria), Borsodi Blue Band (Ungaria), Straight from the Bottle (România), iar sponsorul principal a fost Fundaţia Transilvania Leaders.